TEDxIstanbul 2016 "Kolektif Bilinç'' Konuşmacıları
Biletler için tıklayın.
Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu
Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.
Ayşe Şule Bilgiç, Pepee'nin Yaratıcısı
İletişim dünyasının pek çok farklı kolunda görev alan Bilgiç, 2003 yılında “Rüzgarın Kızı” takma adıyla Hürriyet’in “Otoyaşam” ekinde “Motoyaşam” sayfasını hazırlamaya başladı. 2004 yılında televizyon ve sinema dünyasına adım atarak kendi yapım ve prodüksiyon şirketini kuran Ayşe Şule Bilgiç, aynı dönemde CNN Türk’te “Rüzgarın Kızı” isimli motosikletli gezi programını hazırladı ve sundu. 2007 yılında Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu’nu kurdu ve çizgi film sektörüne “Pepee” karakteriyle damgasını vurdu. Pepee’nin hikaye ve senaryosunu kurguladı, konsept tasarımını ekip arkadaşlarıyla yaptı. Sonrasında Leliko, RGG Ayas ve Pisi isimli yerli çizgi dizi filmlere yine senarist ve yapımcı ünvanı ile yer aldı.
Bestami Köse, Plansız Gezgin
Bir gezgin. 3 Senedir durmaksızın yollarda. Hatay’ın Hassa ilçesi Aktepe kasabasından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne uzanan bir eğitim serüveni yollarda olmasına sebep olmuş. 26 yaşında olan gezgin Türkiye’nin 81 ili ve 58 ülkeye seyahat etti. Bugün yüzbinlerce takipçisi olan bir ailenin, InterRail Türkiye, CouchRail ve FoodRail gibi gönüllülük oluşumlarının kurucusu aynı zamanda Bestami Köse. Hayatını İlber Ortaylı’nın “Gezerken Okuyan Bilir” felsefesine göre yaşamaya çalışıyor. Yolda öğrenmek, üretmek ve başka kültürlerin hayatıma bırakacağı güzellikleri keşfetmeye çalışıyorum diyerek seyahat etmenin kendisine kattıklarını paylaşıyor.
Evrencan Gündüz, Müzisyen
16 Yaşında müzisyenliğe başlayan Evrencan Gündüz, o yıl içerisinde arkadaşlarıyla T-Blues isimli bir grup kurarak festivallerde ve konserlerde yer aldı. 17 yaşında tesadüf eseri Beşiktaş vapurunda müzik yapan bir müzisyenle tanıştı. Dönüş vapurunda aynı müzisyenle tekrar karşılaşan ve müziğine Evrencan’ı davet eden Ateş ile ilk kez vapur müzisyenliği deneyimini yaşadı. Tüm yaz boyunca vapur müzisyenliğine devam ederken, Kadıköy sokaklarında da müzik yapmaya devam etti. Rock’n Purple’da en iyi solist ve rock kategorisinde en iyi grup ödülü, Dont Let Me Down (Beatles) parçasında kemençeyi parçada kullanarak, en değişik enstrüman ödülüyle toplamda 3 ödül kazanmıştır. Müzik hayatına devam eden Evrencan, gelecekte Dünya’nın en iyi Blues müzisyenlerinden biri olma hayalini gerçekleştirmek için çalışıyor.
Faruk Yarman, Savunma Sanayii Duayeni
1973 yılında girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Mühendisi olarak mezun oldu. Bu arada Paris'de Eléctricité de France'da altı ay stajyer mühendis olarak çalıştı. Master ve doktora derecelerini Amerika’da Massachusetts Institute of Technology (MIT) Nükleer Mühendislik Bölümü'nden aldı. Aynı bölümde araştırma asistanlığı ve okutmanlık yaparken ilgi duyduğu Teknoloji Değerlendirmesi, Nükleer Silahlanma, Siyasal Bilimler, Uluslararası İş İdaresi ve Makroekonomi yan dallarında lisans üstü düzeyde dersler aldı. Ömer Faruk Ağa Yarman savaş sanayiinde yüksek kademelerde rol oynamış bir mühendis, öğretim üyesi ve iş adamıdır.
Dr. Gülcan Özer, Psikiyatr
Gülcan Özer, hayatı ve ilişkileri okuyan bir terapist ve yazar. 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Özer, daha sonra Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden psikiyatri uzmanlığını aldı. Kocaeli Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda çalışıp, çeşitli klinik çalışmalara ve eğitimlere katıldı. "Herkes Kendi Hayatının Kahramanı" adlı bir de kitabı bulunan Gülcan Özer’in çalışmaları ilişki ve aile terapisi üzerine yoğunlaşıyor. Özellikle çift terapisi alanında profesyonellere yönelik eğitim çalışmaları yaptı. 2002 yılında Terapi İstanbul’u kuran Özer, psikoteropatik çalışmalarının yanı sıra bu alanda uzmanlaşmak isteyenlere evlilik terapisi eğitimi de vermekte.
Hande Demirel, Gazeteci
Gazeteciliğe Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde lisans eğitimini aldığı yıllarda merak saldı. 1997 yılında, henüz öğrenciyken, Sabah Dergi Grubu 1 Numara Yayıncılık’ta sektör dergilerinde görev alarak işe başladı. Posta ve Hürriyet gazetelerinde çeşitli yazıları yayınlandı. Capital dergisinde muhabir, editör ve son olarak Haber Müdürü olarak görev aldı. 2011 yılında BloombergHT’nin Londra temsilcisi olarak Londra’ya yerleşti. Bu süreçte New York ve Roma’da da çeşitli görevlerde bulundu.Dünyada ve Türkiye’de onlarca CEO ve iş adamı ile röportajlar yapan Hande Demirel, finans sektörünün yanı sıra yönetim, liderlik, insan kaynakları, pazarlama, iş modelleri ve stratejileri üzerine araştırmalar hazırladı. Şu an BloombergHT’de Yatırım Bülteni ve Piyasa Hattı programlarını, BloombergHT Radyo’da İşbaşı programını hazırlayıp sunuyor.
Sanem Oktar, Kagider Başkanı
Kendisini bir seri girişimci olarak tanmlayan Sanem Oktar, 1997 yılında ilk şirketi Tribeca İletişim Danışmanlığı’nı kurdu. İki yıl sonra Tribal Satış ve Pazarlama Destek Hizmetleri’nin kurucu ortağı olan Sanem Oktar, 2000 yılında da veri tabanına dayalı pazarlama şirketi directCom şirketini kurdu. 2002 yılında Peppers&Rogers’ın Türkiye ofisinin kurucu ortakları arasında yer aldı. 2011 yılında da Limonsocial sosyal medya ajansını kurdu. Oktar, 2007-2009 yıllarında Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği’nin (DPİD) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nde (KAGİDER) kadının güçlenmesi konusunda gönüllü mentör, lider ya da katılımcı olarak pek çok projede yer aldı. Mayıs 2015‘te KAGİDER Başkanlığına seçildi.
Tanfer Dinler, Traktörünü Satan Bilge
Dinler, 28 yıldır İstanbul Üniversitesi'nin yanısıra farklı üniversitelerdeki genç girişimcileri yetiştirmekle kalmayıp onların projelerine doğrudan destek veren bir ''Sosyal Girişimci''dir. Yüze yakın ülkede çalışmalar yaptığı bilinen Tanfer Dinler, Uzakdoğu ülkelerindeki deneyimlerinin ışığında hizmet veren bir ''Düşünce Yönetmeni''dir. Farkındalık ve düşünce yönetimi, etkin kişisel yönetim ve liderlik konularında şirketlere eğitim vermektedir. İnsanların yanısıra bitkileri ve hayvanları da yetiştiren ''Çiftçi'' Dinler; köy köy dolaşarak yarattığı kolektif bilinçle çiftçiler ve köy kadınları için katılımcı projeleri hazırlamakta ve yaşama geçirmektedir. Dinler AB ülkelerinde eşdeğeri olmayan Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM'in yasa hazırlayıcısı, sistem kurucusu, isim babası ve mimarıdır. Mevcut edinimlerinin tamamını eşiyle birlikte kırk yıldır yürüttüğü köy çocukları eğitim projesi için kullanan Dinler, binlerce köy çocuğunun yaşama tutunmasında da anlamlı bir rol üstlenmiştir.
Sabri Tuluğ Tırpan, Müzisyen
Viyana Konservatuarı ve Viyana Müzik Akademisi mezunu klasik ve caz
müzik
piyanisti, besteci Sabri Tuluğ Tırpan’ın seslendirilmiş senfonileri, oratoryosu, konçertosu, oda orkestrası eserleri var ama klasik müzik Tırpan’ın kendini
müzikle ifade ediş biçiminin sadece bir kısmı. Avusturya’da sergilenmiş müzikalleri, Türkiye’de yaptığı film ve tiyatro müzikleri ile yayınlanmış 3 tane caz albümü var. Tuluğ Tırpan’ın müziği
Anadolu’yu Balkanlar’a ve batıya bağlayan bir köprü olarak tanımlanabilir. Türkiye ve Balkanlar halk müziğinin gücü ve hüznü, Sufi müziğinin maneviyatı, Avrupa klasik müzik geleneği, Amerikan
cazı ve müzikalleri onun müziğinin temel taşlarını oluşturuyor. Tuluğ Tırpan’ın müzikal vizyonu bunlarla sınırlı değil, popüler müzikte üretimleri de var. ‘Türk Rock Antolojisi’ projesi,
‘Çağan Irmak Filmlerinden Şarkılar’ konseri, TEGV yararına yapılan Şarkılarla Filmler konseri ile ‘Rock Müzikaller’ projesinin müzik direktörlükleri, JoyTürk Akustik performansları, bu çalışmalar
içinden son dönemlerde öne çıkanlar.
Tuluğ Tırpan, konuşmasının ardından, tiyatrocu Demet Evgar'la birlikte bir de müzik performansı sergileyecek.
Vedat Başaran, Şef
Vedat Başaran, Türk Mutfağına ve unutulmuş Osmanlı yemeklerinin gün yüzüne çıkmasına katkıda bulunmuş araştırmacı bir şeftir. İlk restoranı olan Feriye’yi 1997’de açıp Genel Müdür ve Executive Chef pozisyonlarını üstlenmiştir. Şu an NAR Gourmet yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Başaran, aynı zamanda YESAM Yemek Sanatları Merkezinin de başkanıdır. Vedat Başaran, gerek yiyecek sektörü ile alakalı sivil toplum kuruluşları bazında, gerekse hizmet sektöründe, Osmanlıca Türkçesi öğrenerek Türkçe’ye çevirmiş olduğu kitaplar sayesinde Osmanlı Mutfağını araştırarak Türk mutfağına büyük katkılar sağlamıştır. Çırağan Palace Kempinski otelinde ilk Osmanlı Mutfağı projesi olan “Tuğra Restaurant”ı açmış, ve Uluslararası Magazincileri Birliği tarafında “Altın tabak” ödülüne layık görülmüştür. Profesyonel hayatı boyunca birçok ödül alan Başaran, aynı zamanda Mutfak Dostları Derneği, Chaine de Rotisseurs, ve Skal International Istanbul üyesi olup, TUROB başkan yardımcılığı yapmıştır.