TEDxIstanbul 2016 "Hareketini Başlat" Konuşmacıları


 Türkan Şoray, Sultan

 28 Haziran 1945 tarihinde İstanbul’da doğan Türkan Şoray, 1960’larda başlayan oyunculuk kariyerinde Türk  sinemasının en ünlü kadın oyuncusu konumuna gelmiştir. Ayrıca senaryo ve yönetmenlik çalışmaları bulunan Şoray,  sinema dünyasına damgasını vurmuş ve Sultan lakabını almıştır. Acı Hayat filminde sergilediği rol ile ödül alan,  kariyerinde toplamda 222 filme imza atan Türkan Şoray, 12 Mart 2010 tarihinde UNICEF tarafından iyi niyet elçisi  seçilmiştir. Türk sinemasının unutulmazları arasına giren Şoray, “Vesikalı Yarim” ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” gibi  filmlerdeki unutulmaz performansıyla hatırlanmaktadır.

 

 

Ahmet Naç, Yeni Nesil Öğretmen

Ahmet Naç, 23 Nisan gecesi Manisa'nın Akhisar İlçesi'nin bir köyünde dünyaya geldi. Ne olmak istediğine bir türlü karar veremeyince bütün meslekleri aynı anda yapabileceği tek iş olan öğretmen olmaya karar verdi. Şimdi ise öğrencileriyle birlikte film yıldızı, senarist, yönetmen, ressam, sporcu, tiyatrocu, şair, müzisyen, radyo ve söyleşi yapımısı, komedyen, moderatör, koordinatör, dekorasyon ustası, tekniker, boyacı, sıvacı ve tasarımcı olarak hayatına devam ediyor. Boş vakitlerinde gözlüğünü ve takım elbisesini çıkarıp pelerinini takarak çocukların süper kahramanı oluyor.


 Arif Aygündüz, Bireysel Gönüllü

 1948 yılında İstanbul’da doğdu. ODTÜ İşletme bölümünü 1970 yılında bitirip Koç Holding iştiraklerinde Genel  Müdür olarak çalıştıktan sonra 1980’de tekstil imalatı ve ihracatı ile uğraşan kendi şirketlerini kurdu. 2005 yılına  kadar Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihracat yaptı. ODTÜ İstanbul Mezunları Derneği’nin kurucu  başkanlığında bulundu. 1998 yılından bu tarafa eğitim gönüllüsü olarak çalışıyor ve yaklaşık 7.000 gencin hayatına  dokundu. 1999 Gölcük depreminde mezunlar derneğinin deprem bölgesinde yapıp 2.500 depremzedeyi 6 yıl  barındırdığı 435 prefabrik ev projesinin başındaydı. Deprem sonrası yetim veya öksüz kalan 3.000 çocuğa kardeş  aile bulmak için kurulan ‘Kardeş Aile Platformu’nun başkanlığını yaptı. Evli, 2 kızı, 3 kız torunu ve şu anda 150  bursiyer torunu var.

 


 Ebru Kurbak, Sanatçı ve Tasarımcı

  Ebru Kurbak Viyana’da yaşamakta olan bir sanatçı ve tasarımcı. Şu sıralar Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde  “Stitching Worlds” [Dünyalar Örmek] başlıklı ve Avusturya Bilim Fonu’ndan destekli bir sanatsal araştırma yürütmekte.  Çalışmalarında çoğunlukla teknolojinin psikolojik, sosyal ve kültürel etkilerini ele alıyor ve yüksek teknoloji ile gündelik  olanı birleştirmeyi bir ifade aracı olarak kullanıyor.  

  Ebru, lisans ve yüksek lisansını İTÜ Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim  Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Avusturya’da Linz Sanat ve Tasarım Üniversitesi Mekan ve  Tasarım Stratejileri Bölümü’nde ders verdi. La Gaité Lyrique (FR), LABoral (ES), V2 (NL) ve Eyebeam (US)  kurumlarında konuk sanatçı olarak bulundu. Çalışmaları Ars Electronica (AT), ZKM (DE), Siggraph (US), Microwave  (HK), File Festival (BR), ve Piksel Festival (NO) gibi platformlarda sergilendi. 2015 yılı Avusturya Erste Bank tasarım  ödülünün sahibidir.

Av. Feyza Altun, Aktivist

 

1987 yılında Üsküdar'da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Halen Altun Hukuk & Danışmanlık bürosunda avukatlık yapmaktadır. Tarafsız Çalışan Anneler Platformu ve Kadın Birliği platformunun kurucusudur. İngilizce, Fransızca ve Farsça bilmektedir. Kadının Fenni yazarın ilk kitabıdır.

Gökhan Ünel, CERN

İstanbul doğumlu olan Gökhan Ünel 1988 yılında Saint-Joseph Lisesi, 1993 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümünde yaptığı çalışmalarla 1994 yılında yüksek lisans, 1998’de ise doktora derecesini aldı. Ardından CERN’de araştırmacı olarak çalışmaya başlayan Ünel, sırasıyla Na47, ATLAS ve Na59 deneylerinde görev aldı. 2000-2003 yılları arasında ABD’de Northwestern Üniversitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak FermiLab’da Minos deneyinde ve NLC projesinde çalıştı. 2003 yılından beri California Irvine Üniversitesine bağlı olarak, CERN - ATLAS deneyinde araştırmalarını yürütmektedir. Deney verileri içinde yeni parçacıkların izlerini aramasının yanı sıra ATLAS deneyinin veri toplama sisteminde yazılım geliştirme ve operasyon sorumlulukları vardır. Ayrıca Türk Hızlandırıcı Merkezi, Gecikmeli Tel Odası ve TAEK Sanaem Proton Hızlandırıcısı gibi Türkiye’deki projelere danışmanlık yapmaktadır.


İzzet Pinto, Televizyon Gurusu

İzzet Pinto, 1978 yılında İstanbul’da doğmuştur. İstanbul Bilgi’de başladığı lise eğitimini, Houston Stratford High School’da tamamlamış ve ardından iş hayatına ilk adımlarını atmak üzere 19 yaşında iken Tayland’a yerleşmiştir. Burada birkaç yıl uluslararası ticaret ile uğraşan Pinto, Türkiye’ye dönüşünün ardından 2004 ve 2006 yılları arasında, ünlü Türk yazarlarının en çok satanlar listelerinde yer alan birçok eserinin yurt dışı dağıtımını gerçekleştirmiştir. 2006 yılında kurduğu şirketi “Global Agency” ile ilk Türk televizyon formatının uluslararası arenada satışını üstlenmiştir. Formatlarda yakalanan başarılı ivmenin ardından, Global Agency, 2008 yılında, Türk dizilerini de dünya pazarına sunmaya başlamıştır. Muhteşem Yüzyıl ve 1001 Gece, Global Agency tarafından yurt dışı dağıtımı yapılan ve global birer hit haline gelen en önemli projelerdendir. İzzet Pinto, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (Junior Chamber International – JCI) tarafından, 2008 yılında “Yılın Girişimcisi” ödülünü almıştır. Ayrıca 2008-2012 yılları arasında “Dünyanın En Hızlı Büyüyen İçerik Distribütörü” ünvanını kazanmıştır.


Onur Ertuğrul, Lûgat365

 

1980 yılında Eskişehir’de doğdu. Lisans eğitimini ODTÜ Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Uzun süre medya sektöründe içerik editörlüğü yaptıktan sonra, dijital iletişim ve reklamcılık alanında çalışmaya başladı. 2015 yılında İyikafa Dijital Strateji ve İçerik Ajansı’nı kurdu. Eşi Banu Ertuğrul’la birlikte, Bazı Kelimeler Çok Güzel şiarıyla hayat bulan Lûgat365 projesini hayata geçirdi. Hâlen dijital strateji uzmanı olarak çalışmaktadır.


 

 Selçuk R. Şirin, Akademisyen, NYU

 New York Üniversitesi (NYU) Javits Profesörü. İstatistik ve davranış bilim alanında uzman olan Şirin ODTÜ’den lisans,  SUNY’den yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi almış ve NYU-Şirin Araştırma Lab’ında 100’e yakın  bilimsel yayına imza atmıştır. Boston College ve NYU’dan Ögretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi  Vakfı’ndan Genç Araştırmacı Ödülü ve dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği olan AERA’dan da Araştırma  Büyük Ödülü almıştır. Selçuk Şirin 2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Komisyonuna seçilmiştir. Hürriyet’te veriye  dayalı köşe yazıları yazmakta olan Selçuk Şirin’in son kitabı “Yol Ayrımındaki Türkiye: Ya Özgürlük Ya Sefalet” ilk 6  ayda 10 baskıya ulaşmıştır. 

Yasin Sert, Çaputçu 

1993 doğumlu Yasin Sert, Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi. Üniversiteye başladığı yıllarda söylediği “Farklı ama bir yandan da faydalı bir şey yapmalıyım!” sözü, çaylak bir üniversite öğrencisi olarak o zamanlar bir beden büyük geldi Yasin’e. Kullanılmayan kıyafetlerin geri dönüşümü üzerine bir proje yapmayı kafasına koymuşken izlediği bir belgesel onu yörüklerin “çaput kilim dokumacılığı” ile tanıştırdı. Bu dokumacılığın son temsilcilerinden biri olan Faize Teyze’yi bu belgeselle tanıyan Yasin, atladı gitti Balıkesir’in bu köyüne. Çaput kilimin, yerelde “fakirlik sembolü” olarak görülürken modern hayatta ise bir geri dönüşüm metodu olarak kabul edilebileceğine inandı. Bu inançla yürümeye başladığı yol kendisini Chapputz’a götürdü. Gelenek ile modern hayatın arasında kurduğu bu köprüyü ise “tasarım”dan inşa etti. Şimdilerde kafasına koyduğu şeyse Chapputz’u yurtdışına taşıyarak Türk insanına kendi kültürüne sahip çıkması noktasında örnek olmak ve Türkiye’nin geri dönüşüme gereken önemi verdiğini dünyaya ispatlamak.


Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat mezunu. Gazeteciliğe üniversite yıllarında, Tercüman Gazetesi’nde başladı. Daha sonra TRT’de ekonomi muhabirliği, Başbakanlık ve Parlamento muhabirliği yaptı. Muhabirlik yıllarında TRT’de birçok program hazırladı ve sundu. Başbakanlıkları döneminde Süleyman Demirel ve Tansu Çiller ile, Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül ile özel röportajlar gerçekleştirdi. 2003-2010 yılları arasında Londra’da yaşadı. Dış politika üzerine The Daily News ve The New Anatolian gazetelerine köşe yazıları yazdı. 2010’da Bloomberg HT’de program yapımcısı ve sunucusu olarak çalışmak üzere İstanbul’a geldi. Nişantaşı Üniversitesi'nde Türkiye ekonomisi dersi veren Şafak, Finansal Okuryazarlık Projesi kapsamında hazırlanan Sayının Namusu kitabını yazdı. Halen her gün Bloomberg HT ekranlarında 3. Seans ve Günden Kalanlar programlarıyla izleyiciyle buluşuyor.










Av. Feyza Altun, Aktivist

1987 yılında Üsküdar'da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Halen Altun Hukuk & Danışmanlık bürosunda avukatlık yapmaktadır. Tarafsız Çalışan Anneler Platformu ve Kadın Birliği platformunun kurucusudur. İngilizce, Fransızca ve Farsça bilmektedir. Kadının Fenni yazarın ilk kitabıdır.